Petar Stošić

Sep 1, 20222 min

Human Rights Watch objavio veliki izvještaj o ruskim logorima za Ukrajince

HUMAN Rights Watch, vodeća međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, objavila je danas veliki i iscrpno dokumentiran izvještaj o jednoj od sramotnijih praksi ruskih okupatora u Ukrajini.

Foto: Profimedia

Riječ je o prisilnom preseljenju ukrajinskih civila, uključujući one koji su pokušavali pobjeći od sukoba, na područja Ukrajine koja su pod ruskom okupacijom ili u samu Rusku Federaciju. Ovo je ozbiljno kršenje zakona rata koje predstavlja ratni zločin i potencijalni zločin protiv čovječnosti, zaključuje HRW.

Mnogi prisilno preseljeni Ukrajinci uhvaćeni su dok su bježali iz tada opkoljenog Mariupolja, dok je bitka za taj lučki grad u ukrajinskoj regiji Donjeck još trajala.

Ruske vlasti i vlasti povezane s Rusijom također su podvrgnule tisuće tih ukrajinskih državljana procesu koji Rusija naziva "filtracijom", obliku obavezne sigurnosne provjere, u kojem su obično prikupljale biometrijske podatke civila, uključujući otiske prstiju i prednje i bočne slike lica, vršile tjelesne pretrage i pretres osobnih stvari i telefona te ih ispitivale o njihovim političkim stavovima.

Ukrajinski civili bili su praktički zatočeni dok su čekali da prođu kroz ovaj proces, a mnogi su izjavili da su bili smješteni u prenapučenim i bijednim uvjetima, od nekoliko sati pa do gotovo mjesec dana. Prisilno preseljenje i proces filtracije predstavljaju i uključuju odvojena i različita zlostavljanja civila, iako su mnogi ukrajinski civili doživjeli oboje, navodi HRW.

Rusi se sami hvale da su odvezli 2.8 milijuna Ukrajinaca u Rusiju

Ovo izvješće dokumentira prisilno preseljenje ukrajinskih civila iz Mariupolja i regije Harkiv. A za razliku od boraca koji se, nakon što budu zarobljeni, drže kao ratni zarobljenici i mogu biti preseljeni na neprijateljski teritorij, prisilno preseljenje civila zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom ili zakonima ratovanja i može se procesuirati kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Izvješće, koje možete vidjeti u cijelosti na ovoj poveznici, opisuje različite vrste pritiska ruske vojske i drugih ruskih i s Rusijom povezanih dužnosnika kako bi natjerali ukrajinske civile koji su bježali od sukoba da odu u Rusiju ili takozvanu "Narodnu Republiku Donjeck" (DNR), područje regije Donjeck pod kontrolom oružanih skupina povezanih s Rusijom, koje Rusija trenutno okupira.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk ustvrdila je 20. lipnja da je čak 1.2 milijuna Ukrajinaca prisilno odvedeno u Rusiju, uključujući 240.000 djece. Krajem srpnja i ruska novinska agencija (TASS) izvijestila je da je preko 2.8 milijuna Ukrajinaca ušlo u Rusku Federaciju iz Ukrajine, uključujući 448.000 djece.

Oko polovice tih ukrajinskih državljana imalo je putovnice DNR-a ili takozvane Narodne Republike Luhansk, područja ukrajinske regije Luhansk koje je također pod kontrolom oružanih skupina povezanih s Rusijom. Iako ukupan broj ukrajinskih civila prebačenih u Rusiju – dobrovoljno ili nedobrovoljno – ostaje nejasan, mnogi su prisilno i nezakonito prebačeni u Rusiju organiziranim masovnim transferima, iako su se nadali da će otići na teritorij pod kontrolom Ukrajine, ističe HRW.

Ruski dužnosnici i dužnosnici povezani s Rusijom organizirali su prijevoz u Rusiju i rekli nekim civilima da nemaju drugog izbora nego ostati u područjima pod ruskom okupacijom ili otići u Rusiju te da trebaju "zaboraviti" na odlazak na teritorij pod kontrolom Ukrajine.


(c) 2022, Index HR

https://www.index.hr/vijesti/clanak/human-rights-watch-objavio-veliki-izvjestaj-o-ruskim-logorima-za-ukrajince/2390968.aspx

    7
    0