S.M.

Dec 25, 20222 min

Neki Ukrajinci prvi put slave Božić na današnji dan: Ne možemo više biti dio ruskog svijeta

Ukrajinci obično slave Božić 7. januara, kao i Rusi. Ali ne ove godine, ili barem ne svi. Neki pravoslavni Ukrajinci odlučili su da slave Božić 25. decembra, kao i mnogi hrišćani širom svijeta. Da, to ima veze sa ratom, i da, oni imaju blagoslov svoje lokalne crkve.

Klix ba

Ideja o obilježavanju Isusovog rođenja u decembru donedavno se smatrala radikalnom u Ukrajini, ali je ruska invazija promijenila mnoga srca i umove.


 
Odabir datuma ima jasan politički i vjerski prizvuk u naciji sa rivalskim pravoslavnim crkvama i gdje male izmjene rituala mogu imati snažno značenje u kulturnom ratu koji teče paralelno s razmjenom vatre na frontu.


 
Za neke ljude, promjena datuma predstavlja odvajanje od Rusije, njene kulture i religije. Ljudi u selu na periferiji Kijeva nedavno su glasali za promjenu datuma obilježavanja Božića.


 
"Ono što je počelo 24. februara, invazija u punom obimu, je buđenje i razumijevanje da više ne možemo biti dio ruskog svijeta", rekla je Olena Paliy, 33-godišnja stanovnica Bobrytsia.
 
Ruska pravoslavna crkva, koja tvrdi da ima suverenitet nad pravoslavljem u Ukrajini, i neke druge istočne pravoslavne crkve i dalje koriste stari julijanski kalendar. Božić pada 13 dana kasnije po tom kalendaru, odnosno 7. januara, nego po gregorijanskom kalendaru koji koristi većina crkava i sekularnih grupa.


 
Sinod Ukrajinske pravoslavne crkve donio je u oktobru dekret da rektori lokalnih crkava mogu da biraju datum zajedno sa svojim zajednicama, rekavši da je odluka usljedila nakon višegodišnjih diskusija, ali i da je rezultat ratnih okolnosti.

U Bobrytsia, neki pripadnici vjere promovirali su promjenu unutar lokalne crkve, koja je nedavno prešla u dio Pravoslavne crkve Ukrajine, bez veza s Rusijom. Kada se glasalo prošle sedmice, 200 od 204 osobe reklo je da usvajaju 25. decembar kao novi dan za proslavu Božića.


 
"Ovo je veliki korak jer nikada u našoj historiji nismo imali iste datume proslave Božića u Ukrajini sa cijelim kršćanskim svijetom. Sve vrijeme smo bili razdvojeni", rekao je Roman Ivanenko, lokalni zvaničnik u Bobritsiji i jedan od promotera promjene. Prebacivanjem, rekao je, oni "razbijaju ovu vezu" sa Rusima.


 
Kao i u cijeloj Kijevskoj regiji, nedjeljno jutro u Bobritsiji počelo je zvukom sirena, ali to nije spriječilo ljude da se okupe u crkvi kako bi prisustvovali božićnoj misi 25. decembra po prvi put. Na kraju, nije bilo prijavljenih napada u glavnom gradu.


 
"Nijedan neprijatelj ne može oduzeti praznik jer se praznik rađa u duši", rekao je velečasni Rostislav Korčak u svojoj propovijedi, tokom koje je više koristio riječi "rat", "vojnici" i "zlo" nego "Isus Hrist."
 
Anna Nezenko, 65, prisustvovala je crkvi u Bobritsiji na svaki Božić otkako je inaugurisana 2000. godine, iako uvijek 7. januara. Rekla je da se nije osjećala čudno u nedjelju.
 
"Najvažnije je da se Bog rodi u srcu", rekla je.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej dao je 2019. godine potpunu nezavisnost, odnosno autokefalnost, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Ukrajinci koji su se zalagali za priznavanje nacionalne crkve istovremeno s političkom nezavisnošću Ukrajine od bivšeg Sovjetskog Saveza dugo su tražili takvo odobrenje.
 
Ruska pravoslavna crkva i njen lider, patrijarh Kiril, žestoko su protestovali zbog tog poteza, rekavši da Ukrajina nije pod jurisdikcijom Vartolomeja.


(c) 2022, Klix ba

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/neki-ukrajinci-prvi-put-slave-bozic-na-danasnji-dan-ne-mozemo-vise-biti-dio-ruskog-svijeta/221225066

    8
    0