Al Jazeera

Jan 6, 20238 min

Tri milijarde dolara američke vojne pomoći Ukrajini

Updated: Jan 8, 2023

Ranije je objavljeno kako SAD Kijevu šalje borbene oklopnjake Bradley [Reuters]
  • Prekid vatre stupio je na snagu u 10:00 sati po srednjoevropskom vremenu, tvrde mediji, no, artiljerijska vatra nastavljena je sa obje strane.
     

  • Ukrajina je odbacila ponudu prekida vatre tokom ruskog pravoslavnog Božića, uz poruku da neće biti primirja dok Moskva ne povuče svoje invazijske snage.
     

  • Vladimir Putin primirjem pokušava pronaći malo kisika, kaže Joe Biden.

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.

6 Jan 2023 (22:33 GMT+2)

Najveći paket američke pomoći do sada

Sjedinjene Američke Države će osigurati tri milijarde dolara na ime nove vojne pomoći Ukrajini, što je najveći paket do sada, saopćila je u petak Bijela kuća, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.


 
Ova pomoć, čije detalje će Pentagon dati kasnije, uključuje oklopne pješadijske transportere kao i haubice, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.


 
Washington i Berlin su jučer najavili kako će Kijevu isporučiti američka oklopna vozila tipa Bradley i njemačka vozila tipa Marder.


 
Marder su laka oklopna vozila namjenjena za transport pješadije, a u službi su od sedamdesetih godina prošlog vijeka i opremljena su topom od 20 milimetara.


 
Bradleyi su mašine iz manje-više iste porodice, a u upotrebi su od početka osamdesetih godina. Njihov M2 model opremljen je topom od 25 milimetara kao i lanserom protivtenkovskih raketa, može ponijeti do šest ljudi.

Washington i Berlin su jučer najavili kako će Kijevu isporučiti američka oklopna vozila tipa Bradley i njemačka vozila tipa Marder [Reuters]

6 Jan 2023 (21:03 GMT+2)

Šmigal: Vanredne restrikcije struje moguće zbog dolaska hladnijeg vremena

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da bi zemlja trebalo da se pripremi za nastavak vanrednih restrikcija struje jer se približava hladnije vrijeme, što će dovesti do sve većeg deficita u energetskom sistemu zemlje.


 
“Danas se očekuje značajno zahlađenje. Dakle, potrošnja će se povećati, deficit u energetskom sistemu će se povećati…. Svi moramo biti spremni za nastavak vanrednih isključenja”, rekao je Šmigal na sjednici vlade, objavljeno je na video snimku na njegovom Telegram kanalu, prenio je TAS S.


 
Ukrenergo je ranije saopštio da energetski sistem Ukrajine neće moći u potpunosti da pokrije potrošnju električne energije, koja se povećava sa približavanjem hladnijeg vremena.

6 Jan 2023 (20:51 GMT+2)

Borrell: Prekid vatre koji je objavila Moskva nije vjerodostojan

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell opisao je u petak kao “licemjerje” prekid vatre koji je Moskva objavila u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića, ocijenivši ga “nevjerodostojnim”.


 
“Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojnost i ova izjava o želji za jednostranim prekidom vatre nije vjerodostojna”, rekao je Josep Borrell novinarima na marginama posjeta Fezu u Maroku.


 
“Odgovor koji svima nama pada na pamet je skepticizam pred toliko licemjerja”, rekao je.


 
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svojoj vojsci da poštuje primirje “duž cijele crte dodira između strana u Ukrajini” 6. i 7. januara, što je prvo veliko primirje od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana. Unatoč toj najavi, u petak su nastavljeni topnički napadi.


 
Da bi se prekid vatre smatrao valjanim, “mora postojati potpuni prekid vojnih napada. Mora doći do povlačenja (ruskih) trupa i njihove vojne opreme s ukrajinskog teritorija”, objasnio je Borrell.


 
“U nedostatku takvih konkretnih akcija, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vrijeme kako bi pregrupirala svoje trupe i pokušala obnoviti teško narušeni međunarodni ugled”, rekao je Borrell.

[EPA]

6 Jan 2023 (20:27 GMT+2)

Turska: Ukrajina izvezla oko 17 miliona tona žitarica preko crnomorskih luka

Ukrajina je od početka primjene sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka izvezla oko 17 miliona tona žitarica, saopćio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.


 
Akar je podsjetio da je sporazum postignut i da se realizuje uz podršku Turske, prenijela je televizija TRT.


 
Sporazum za rješavanje problema u snabdijevanju hranom i đubrivom na svjetskim tržištima potpisan je 22. jula prošle godine u Istanbulu.

6 Jan 2023 (17:21 GMT+2)

Ukrajinsko vazduhoplovstvo podiglo avijaciju iznad kijevske oblasti

Ukrajinska avijacija danas djeluje iznad kijevske oblasti, saopštila je vojna administracija Kijeva, a okolnosti ove akcije nisu precizirane.


 
Signal za vazdušnu opasnost danas je trajao više od sat vremena na cijeloj teritoriji Ukrajine, prenosi TASS.


 
Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je da njihova vojska danas i sutra prekine vatru duž linije borbenog dejstva.


 
Ukrajina je negativno reagovala na prijedlog božićnog primirja, a bivši izaslanik takozvane Luganske narodne republike u Moskvi Rodion Mirošnjik izjavio je da Kijev može da započne provokacije i optuži Rusiju za nepoštovanje prekida vatre.

6 Jan 2023 (16:14 GMT+2)

Apel građanima Ukrajine da štede struju zbog velikog pada temperatura

Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo ponovo je apelovala na građane da štede struju, nakon pada temperatura i porasta potrošnje, prenosi Reuters.


 
”U bliskoj budućnosti očekuje se značajan pad temperature, što će dovesti do povećanja potrošnje električne energije. Energetski sistem trenutno nije u stanju da koristi sve svoje kapacitete zbog oštećenja i neprijateljskog zauzimanja niza elektrana koje proizvode električnu energiju, pogotovo najsnažnije Zaporoške nuklearne elektrane”, navodi se u saopćenju kompanije Ukrenergo.


 
Kako navodi Reuters, temperatura u Kijevu bi mogla da padne na minus 11 stepeni Celzijusa, a na istoku Ukrajine i do 18 stepeni ispod nule.


 
Agencija navodi da gradovi u cijeloj Ukrajini uvode planirana isključenja struje kako bi se smanjilo opterećenje električne mreže.


 
Ukrenergo je saopćio da sarađuje sa proizvođačima i distributerima električne energije na obnovi oštećenih objekata, ali da popravka oduzima mnogo sredstava i vremena zbog složenosti i obima štete.

6 Jan 2023 (15:08 GMT+2)

Njemačka će Ukrajini poslati 40 vozila Marder u prvom tromjesečju 2023. godine

Njemačka namjerava Ukrajini poslati obećana pješadijska borbena vozila Marder u prva tri mjeseca ove godine, rekao je u petak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit, te je naveo da je riječ o 40 vozila.


 
Osposobljavanje ukrajinskih vojnika za upravljanje njemačkim vozilima, prema stručnjacima, trajat će otprilike osam sedmica i trebalo bi se odvijati u Njemačkoj.


 
Potpredsjednik njemačke vlade Robert Habeck je rekao da bi Njemačka što je brže moguće trebala opskrbiti Ukrajinu sa što više vozila Marder.


 
“Ako pitate mene, sva vozila u funkciji trebala bi stići u Ukrajini što je brže moguće”, rekao je Habeck u petak na marginama posjeta Norveškoj, odgovarajući na pitanja novinara o broju njemačkih tenkova koji bi trebali biti poslani Ukrajini.


 
Sjedinjene Američke Države će također obučavati Ukrajince kako bi mogli upravljati američkim borbenim vozilima Bradley.

[Reuters]

6 Jan 2023 (13:31 GMT+2)

AFP: Uprkos primirju, na istoku Ukrajine nastavljena artiljerijska paljba

Artiljerijska vatra nastavljena je danas sa obje strane fronta u Bahmutu, uporištu sukoba na istoku Ukrajine, uprkos stupanju na snagu primirja koje je Rusija najavila, prenijela je agencija AFP s lica mjesta.


 
Artiljerijska vatra se čula na ukrajinskoj i ruskoj strani nakon početka primirja u Bahmutu, gradu čije su ulice uništene i puste.


 
AFP je dodao da je vatra sporadična i da je manjeg intenziteta nego prethodnih dana.

6 Jan 2023 (12:40 GMT+2)

Bjelorusija: Stigao voz sa ruskim vojnicima i opremom

Ministarstvo odbrane Bjelorusije tvrdi da je voz sa ruski vojnicima i opremom stigao u tu zemlju.


 
Bjelorusija, blizak saveznik Moskve, u četvrtak je objavio da će dobiti još oružja i opreme od Rusije, dok dvije zemlje jačaju vojnu saradnju.


 
To je povećalo zabrinutost da bu Bjelorusija mogla biti korištena kao stanica za ruski napad na Ukrajinu sa sjevera.

6 Jan 2023 (11:53 GMT+2)

Institut za studije rata: Pauza bi nesrazmjerno koristila ruskim trupama

Kao i Ukrajina i SAD, Institut za proučavanje rata (ISW) složio se da bi Putinovo primirje moglo biti varka koja bi Rusiji omogućila pregrupisanje snaga.


 
“Takva pauza nesrazmjerno bi koristila ruskim trupama i počela lišavati Ukrajinu inicijative”, objavio je ISW..


 
“Putin ne može očekivati da će Ukrajina ispuniti uslove ovog iznenada proglašenog prekida vatre i možda je pozvao na primirje kako bi Ukrajinu predstavio nepopustljivom i nespremnom da preduzme potrebne korake prema pregovorima.”

6 Jan 2023 (11:51 GMT+2)

Medvedev: Hipersonični projektili uskoro 160 kilometara od američke obale

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev upozorio je SAD da će hipersonični projektili uskoro biti blizu granica NATO-a, nakon što je Američka ambasada u video snimku iskazala solidarnost sa Rusima koji se protiv ratu u Ukrajini.


 
„Glavni poklon za Novu godinu su projektili Cirkon koji su jučer krenuli prema granicama zemalja članica NATO-a“, rekao je Medvedev, aludirajući na slanje ratnog ruskog broda sa hipersoničnim projektilima u vode Atlantika.


 
Medvedev je rekao da će projektili Cirkon biti 160 kilometara od američke obale.


 
“Radujte se! To će urazumiti svakoga ko predstavlja direktnu prijetnju Rusiji i našim saveznicima”, poručio je.

[Screenshot | YouTube]

6 Jan 2023 (11:31 GMT+2)

Rusija počela prekid vatre zbog Božića

Rusija je počela 36-satni jednostrani prekid vatre u Ukrajini od 12 sati po lokalnom vremenu (10:00 po srednjoevropskom), javila je Anadolija.


 
Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je najavio prekid vatre povodom pravoslavnog Božića.

6 Jan 2023 (08:45 GMT+2)

Bjelorusija: Moguća zapljena imovine neprijateljskih zemalja

Imovina stranih država koje vrše neprijateljske radnje protiv Bjelorusije može biti prisilno prisvojena na principu proporcionalnosti, prema Zakonu o prisvajanju imovine objavljenom na bjeloruskom nacionalnom pravnom portalu.


 
“Neprijateljski akti počinjeni ka Belorusiji, njenim entitetima ili fizičkim licima osnova su za zapljenu imovine. Odluku o predizimanju ovakvih mjera treba donijeti vlada”, navodi se u državnom dokumentu, prenosi TASS.


 
Komitet za državnu imovinu treba se obratiti privrednom sudu u Minsku sa zahtevom za prisvajanje imovine nakon donošenja odluke vlade.


 
Tanjug prenosi da Zakon predviđa da će se imovina prisvajati isključivo kao mjera protiv neprijateljskih radnji ka Bjelorusiji.


 
Predmeti za zapljenu obuhvataju stvari, uključujući novac i vrijednosne papire, te drugu imovinu koja se nalazi u Bjelorusiji i koja je u vlasništvu države koja čini neprijateljske radnje, ili građana iz tih država.

6 Jan 2023 (08:43 GMT+2)

Lider donjeckih separatista: Odgovorit ćemo ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider samoproglašene republiek u Donjecku Denis Pušilin.


 
„Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelјa ili da ćemo mu dati šansu u ovim prazničnim satima da pobolјša svoje pozicije na liniji razdvajanja”, napisao je Pušilin na svom kanalu na Telegramu, prenio je Tanjug.


 
Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cijele linije fronta sa Ukrajinom sa početkom u ponoć 6. januara.


 
Rusija je pozvala Ukrajinu da proglasi prekid vatre i dozvoli narodu da prisustvuje službama na Badnje veče i Božić.

6 Jan 2023 (08:18 GMT+2)

Ukrajina pozvala u posjetu japanskog premijera

Japanski premijer Fumio Kishida pozvan je u posjetu Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik japanske vlade.


 
Poziv Kishidi uputio je šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak japanskom ambasadoru u Ukrajini, objasnio je glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno na redovnoj konferenciji za novinare.


 
“Japan stoji uz građane Ukrajine… i poduzima odgovarajuće korake kao ovogodišnji predsjedavajući grupe G7”, rekao je Matsuno.


 
Iduće sedmice Kishida bi trebao posjetiti zemlje članice G7, uključujući Francusku, Italiju, Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, što se označava i kao “ključna diplomatska turneja” prije nego što Japan bude domaćin godišnjeg samita G7 u maju u Hirošimi.

6 Jan 2023 (08:17 GMT+2)

SAD: Prigožin želi preuzeti kontrolu nad rudnicima u blizini Bahmuta

SAD smatra da je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, osnivač najmoćnije ruske plaćeničke skupine, zainteresiran za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini ukrajinskog grada Bahmuta, rekao je dužnosnik Bijele kuće.


 
Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu “opsjednutost” Bahmutom, dodao je dužnosnik.


 
Prigožin je vlasnik privatne ruske vojne kompanije Wagner.


 
SAD je ranije optužio ruske plaćenike za iskorištavanje prirodnih resursa u Centralnoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugdje, kako bi pomogle finansiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija odbacila kao “antiruski bijes”.


 
Prigožin, kojeg su strane zapadne zemlje sankcionirale zbog njegove uloge u Wagneru, u četvrtak se oprostio od bivših osuđenika koji su odslužili svoje ugovore u Ukrajini i pozvao ih da izbjegnu iskušenje ubijanja kada se vrate u civilni život.

[Reuters]

6 Jan 2023 (08:13 GMT+2)

Zelenski: Rusija prekidom vatre želi zaustaviti ukrajinsko napredovanje

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa.


 
Zelenski je u redovnom noćnom obraćanju rekao da Rusi sada žele iskoristiti Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima.


 
Zelenski je govorio na ruskom, a ne na ukrajinskom, poručivši da Rusi primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka.


 
On je napomenuo da će rat biti završen kad ruski vojnici napuste Ukrajinu ili kad ih ukrajinski vojnici izbace, prenio je Reuters.

6 Jan 2023 (08:12 GMT+2)

Biden: Putin primirjem pokušava pronaći malo kisika

Američki predsjednik Joe Biden tvrdi je da je borba u Ukrajini nakon deset mjeseci rata i hiljada izgubljenih života prisilila ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši: „ Mislim da pokušava pronaći malo kisika“.


 
Kremlj je rekao da je Putin naredio prekid vatre od petka u podne nakon poziva moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, na božićno primirje.


 
Ukrajina je odbacila ponudu prekida vatre tokom ruskog pravoslavnog Božića, uz poruku da neće biti primirja dok Moskva ne povuče svoje invazijske snage s okupirane zemlje.


 
Biden je na pitanje o predloženom primirju novinarima u Bijeloj kući rekao “nerado odgovaram na bilo što što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, jaslice i crkve… 25. i na Novu godinu. Mislim, mislim da pokušava pronaći malo kisika”, rekao je.

[EPA]


(c) 2023, Al Jazeera Balkan

https://balkans.aljazeera.net/news/world/liveblog/2023/1/6/ukrajina-odbacila-rusku-ponudu-prekida-vatre

    5
    0