top of page
PENTAPOSTAGMA

Ινστιτούτο Lemkin:

O Τύπος συνένοχος σε μια καταστροφική γενοκτονία από Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία


Το Ινστιτούτο Lemkin κατακεραυνώνει τα δυτικά ΜΜΕ για την κάλυψη της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Αρμενία

[PENTAPOSTAGMA]

Το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας είναι βαθιά ενοχλημένο από την επιβλαβή και συχνά κακώς ενημερωμένη ρητορική των μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της μονομερούς απρόκλητης επίθεσης που εξαπέλυσε το κράτος του Αζερμπαϊτζάν κατά του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αναφέρει το Ινστιτούτο σε δήλωση στην ιστοσελίδα του.


Από την αρχή του βομβαρδισμού από το Αζερμπαϊτζάν σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Αρμενίας στις 13 Σεπτεμβρίου, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν τις επιθέσεις έχουν χρησιμοποιήσει όρους που υποβαθμίζουν, αγνοούν ή υποβαθμίζουν τα εγκλήματα πολέμου του Αζερμπαϊτζάν.


Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν τακτικά τα ίδια ρητορική στην αναφορά των σερβικών επιθέσεων σε Βόσνιους και των επιθέσεων της εξουσίας των Χούτου στους Τούτσι τη δεκαετία του 1990, ρητορική που επαναδιατύπωσε τις γενοκτονικές επιθέσεις και τα σχέδια ως αρχαία μίση και φυλετισμό.


Δεδομένου ότι οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζονται στρατιωτικά, στρατηγικά και διπλωματικά από την Τουρκία, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, ο δυτικός Τύπος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να διασφαλίσει ότι αυτή η σύγκρουση καλύπτεται με ακρίβεια.


Μεγάλο μέρος της παρούσας κάλυψης των μέσων ενημέρωσης αποτυγχάνει να ασχοληθεί με την ιστορία της σύγκρουσης, ειδικά την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης στο αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ («Αρτσάχ» για τους Αρμένιους) είναι ένας εθνοτικός αρμενικός θύλακας που προσαρτήθηκε με τη βία, μαζί με το έδαφος του Ναχιτσεβάν, στο Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1920 υπό σοβιετική κυριαρχία. Προσαρτήθηκε επίσημα από το Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1970. Αν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου, κατοικούνταν από έναν εθνοτικά μικτό πληθυσμό τη δεκαετία του 1980, οι Αρμένιοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του εδώ και αιώνες και θεωρούνται αυτόχθονες της περιοχής. Το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διεξήγαγαν δημοψήφισμα στο οποίο το 99% του πληθυσμού της Αρτσάχ ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Αζερμπαϊτζάν. Αν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, η πλειοψηφία του Αρμενικού πληθυσμού του έχει διεκδικήσει την ανεξαρτησία του από το 1920 και υποστηρίζει σταθερά την αναγνώριση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Στη δεκαετία του 1980, όταν τα μετασοβιετικά σύνορα αμφισβητούνταν σε ολόκληρη την πρώην αυτοκρατορία, το Αζερμπαϊτζάν κατέστειλε βίαια τους Αρμένιους του Αρτσάχ που υποστήριζαν ειρηνικά την ανεξαρτησία. Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε περαιτέρω δολοφονικά πογκρόμ εναντίον όλων των Αρμενίων που ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις του Αζερμπαϊτζάν ως μέρος αυτής της καταστολής, η οποία ξεκίνησε μια διαδικασία φυγής που τερμάτισε τη μακρά ιστορική παρουσία των Αρμενίων σε όλα τα εδάφη που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μπροστά στην απαίσια βαρβαρότητα, που περιελάμβανε ένα πρότυπο γενοκτονικών θηριωδιών, οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα υπήρχε σεβασμός για τη ζωή των Αρμενίων στο μετασοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ξεκίνησε έναν πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που συνεχίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο πρώτος πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έληξε με μια νίκη των Αρμενίων το 1994, μετά τον οποίο το Αρτσάχ εγκατέστησε επίσημα ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης με διαίρεση της εξουσίας στη δεκαετία του 1990. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020, κατά τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν διέπραξε φρικτά εγκλήματα εναντίον Αρμενίων αμάχων και αιχμαλώτων στρατιωτών, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε μεγάλο μέρος των εδαφών που έχασε το 1994.


Το ρεπορτάζ για τη βία κατά της Αρμενίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρεπορτάζ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στο ξέσπασμα αυτού του πολέμου, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν ξεκάθαρα σχετικά με το ποια χώρα ήταν η επιτιθέμενη. Προσέφεραν σε βάθος αναλύσεις των ομιλιών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλα στοιχεία της στάσης του απέναντι στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Ενώ ο Νότιος Καύκασος ​​είναι μικρότερος και πιο απομακρυσμένος από την Ευρώπη από ότι η Ουκρανία, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να αγνοήσουμε τη ρητορική μίσους του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, να αναπαράγουμε την προπαγάνδα του Αζερμπαϊτζάν, να σπέρνουμε σύγχυση σχετικά με την αιτιότητα και να μην αναφέρουμε επαρκώς τα γεγονότα επί τόπου, επισημαίνει το Ινστιτούτο.


Το Ινστιτούτο Lemkin έχει εντοπίσει μια σειρά από τάσεις σχετικά με την παραπλανητική, και επομένως επιβλαβή, γλώσσα που χρησιμοποιείται από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη σύγκρουση. Ο όρος «σύγκρουση» χρησιμοποιείται σταθερά από τα μέσα ενημέρωσης από τον πόλεμο του 2020 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο ίδιος ο όρος δεν μπορεί να προσφέρει ακριβή σαφήνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες της σύγκρουσης και χρησιμοποιείται συχνά ως «τσιτάτο» έκτακτης είδησης. Η συχνή χρήση του υποδηλώνει ότι η σύγκρουση διαδραματίζεται γύρω από ακατανόητα ζητήματα που αντιστέκονται στην πραγματική επιβεβαίωση. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του Al Jazeera από τις 15 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις συνοριακές συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας», έχει τον ακόλουθο υπότιτλο: "Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν την κατάπαυση του πυρός μετά από 176 στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες μάχης, για την οποία κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη". Ενώ είναι αλήθεια ότι κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη, μόνο η μία πλευρά εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο κράτος χωρίς πρόκληση. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το CNN δημοσίευσε «Η κατάπαυση του πυρός είναι βραχύβια καθώς το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις», τίτλος που υποδηλώνει ότι η απόφαση για στρατιωτική δράση ήταν αμοιβαία, αγνοώντας τον αυθορμητισμό της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στη Δημοκρατία της Αρμενίας.


Άλλοι συντομότεροι περιγραφικοί παράγοντες, όπως «εντάσεις» και «φούντωμα» υποδηλώνουν ίση ευθύνη για τη βία και υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα μιας απρόκλητης επίθεσης από έναν ισχυρό αντίπαλο με έναν ακόμη ισχυρότερο περιφερειακό σύμμαχο.


Πολλά άρθρα χρησιμοποιούν επίσης παιδαριώδεις λέξεις που είναι εντελώς ακατάλληλες για μια έρευνα ενός σοβαρού πολέμου δεκαετιών που χαρακτηρίζεται από γενοκτονικές θηριωδίες που διέπραξε το Αζερμπαϊτζάν και κατηγορούν την Αρμενία για την επίκληση της δικής της εισβολής.


Τέλος, το Ινστιτούτο Lemkin ανησυχεί για τον αριθμό των άρθρων των δυτικών μέσων που παρέχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη μονόπλευρη απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από το τέλος του πολέμου 44 ημερών τον Νοέμβριο του 2020. Ακόμη και τα φαινομενικά καλοπροαίρετα άρθρα επεξήγησης αγνοούν το υψηλό επίπεδο αρμενοφοβικής ρητορικής μίσους από τους Αζέρους αξιωματούχους, τις τεκμηριωμένες φρικαλεότητες που διέπραξαν Αζέροι στρατιώτες στον πόλεμο του 2020 εναντίον Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, τη σειρά εγκλημάτων μίσους κατά των Αρμενίων στη διασπορά, την ιστορία της γενοκτονίας 1915-1923 εναντίον Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίων Αρμενίων), την καλά χρηματοδοτούμενη και μακροχρόνια άρνηση αυτής της γενοκτονίας από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, εσωτερικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν (η οποία συχνά χρησιμοποιεί ρητορική μίσους κατά των Αρμενίων και τον πόλεμο με την Αρμενία ως αντιπερισπασμό), και μια σειρά από επιθέσεις που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη της Τουρκίας.


Το Ινστιτούτο Lemkin καλεί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να ξεκαθαρίσουν τη γλώσσα τους και να αποφύγουν την ψευδή ουδετερότητα της «ισορροπημένης αναφοράς» που απλώς αναπαράγει την προπαγάνδα του επιτιθέμενου και τροφοδοτεί γενοκτονικές ενέργειες και ρητορική. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να πουν την αλήθεια και να ονομάσουν τον πόλεμο κατά της Αρμενίας ως αυτό που είναι:


Έναν επιθετικό πόλεμο με ξεκάθαρα αποδεδειγμένη γενοκτονική πρόθεση κατά των Αρμενίων. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν ήταν ανοιχτές σχετικά με την εχθρότητά τους προς το έθνος, τον λαό και τον πολιτισμό της Αρμενίας. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ακόμη καταστροφική γενοκτονία και ο Τύπος θα είναι για άλλη μια φορά συνένοχος.

 

(c) 2022, PENTAPOSTAGMA

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7122648_institoyto-lemkin-o-typos-synenohos-se-mia-katastrofiki-genoktonia-apo-toyrkia

Comments


Featured Review
Tag Cloud
bottom of page